Başarılı start-up’lardan pazarlama taktikleri…

Start-up olma yolunda hızla ve ayaklarınız yere basarak ilerlemek istiyorsanız güçlü bir pazarlama stratejisine de sahip olmanız gerekiyor. Bu güçlü stratejiyi oluşturan temel dinamikler sizi rakiplerinizden ayırarak pazardaki konumunuzu güçlendirecek. Peki, pazarda fark yaratmanızı sağlayacak o dinamikler neler? Bir Start-up’ı başarıya götüren pazarlama sırları hangileri? Dilerseniz önce bu soruları yanıtlayan “İyi bir Start-up pazarlaması için yapılması gerekenler” listemize bir göz atalım ardından Türkiye’de başarılı işlere imza atan girişimcilerin tavsiyelerini dinleyelim…

Pazarlama ekibine dikkat!

1Başarılı bir start-up olmak için pazarlama ekibiniz doğru insanlardan oluşmalı. Takım çalışmasının gücüne inanan ve doğru pazarlama stratejilerini kolayca geliştirip uygulayabilen çalışanlarınızın olması en yoğun döneminizde bile başarılı işlere imza atmanızı sağlar.

Küçük bütçeyle büyük işler

kucukBaşarılı bir kampanya için ille de büyük bütçelere ihtiyacınız yok. Elinizdeki küçük bütçelerle de kısa zamanda merak uyandıran kampanyalar yaparak sesinizi duyurabilirsiniz. Yarışmalar ve çekilişler her zaman sonuç getiren yöntemler arasında.

Hedef kitlenizi doğru Tespit edin

hedefÜrünün ya da sunulan hizmetin herkese hitap etmesini beklemek pazarlama kampanyalarının başarısız olmasının nedenlerinden biri. Kampanyalardan olumlu dönüşler almak için hedef kitlenizi iyi tanımlamanız gerekiyor. Düzenlediğiniz kampanyalar doğru hedef kitleye ulaştıysa ve dönüşler olumluysa başardınız demektir.

Network’e öncelik verin

networkNetwork’ünüzü genişletmeye öncelik verin. Her fırsatta insanlarla iletişim kurun, onlarla fikir alışverişinde bulunun. Temas kurduğunuz insanları çok iyi dinleyin, eleştiriler doğrultusunda girişiminizi şekillendirin. Bırakın markanıza katkı sağlasınlar…

Pazarlamanın can damarı sosyal medya

pazarlamaninGünümüzün en önemli pazarlama araçlarından olan sosyal medyayı asla hafife almayın. Sosyal medyadaki iletişimin sürekliliği kampanyanın başarısı için şart. Takipçilerin ilgisini ve dikkatini kaybetmemek, etkileşim halindeki hedef kitleye hızlıca yanıt vermek başarının ipuçlarından…

 

Her şey ölçülebilir olmalı

Iyzico Pazarlama Sorumlusu Çağdaş Önen

cagdas➞ Start-up şirketlere tavsiyem, iş modellerine göre öncelikli olarak müşteri ve kullanıcı kazanımı akışlarını yaratmak olacak. Bunu yarattıkları zaman, bu akışta pazarlama desteğinin gerekeceği alanlar da belirlenmiş olacaktır. Takibinde bu alanlara kullanıcı ve müşteri çekecekleri araçlara karar vermek görece olarak kolaylaşacak.

Bir şirketin yaptığı çalışmayı aynen referans olarak kopyalamamaları önemli çünkü her şirketin farklı bir pazarlama stratejisi var. Burada kullanıcı akışı ve hedefler konulduktan sonra 90 gün – 180 gün ve 1 yıllık planlamaları takvime oturtmak gerekiyor.

➞ “Başlamış olmak adına başlayan” pazarlama çalışmaları yerine “planlı-ölçülebilir” pazarlama çalışmaları yapmak daha verimli olacaktır.

Toplam bütçenin yüzde 20’sini pazarlamaya ayırarak işe başlamak ilk aşamada yeterli. Erken aşamada start-up şirketlerin bulabildikleri her türlü bütçesiz pazarlama kanalı da kullanılmalı.

 

İşin özü “deneme-yanılma”

Modacruz CMO’su Nesil Gedikoğlu

nesil➞ Start-uplar’ın pazarı iyi analiz etmesi gerekiyor. Pazar büyüklüğü, hedef, rakipler ve markanın konumunu iyi kavrayabilmek her zaman bir sonraki adımda neler yapılacağıyla ilgili fikir verir.

Özellikle rakiplerin olduğu bir pazara giriliyorsa mutlaka “neden beni tercih etsinler” ya da “ben nasıl bir farklılık sunuyorum” sorularına kafa yormak gerek.

➞ Start-up’ların sürekli yeni fikirlere ihtiyacı var. Bana göre start-up pazarlamalarında sürekli bir beyin fırtınası hali ve deneme-yanılma yöntemleri barındırılmalı. Her zaman denemelere ve yeni fikirlere ayırdıkları bir bütçeleri olmalı

 

Pazarlamasız başarı gelmez

BiTaksi ve Getir Kurucusu Nazım Salur

nazim➞ Start-up girişimcilerine en büyük tavsiyem öncelikle geçmişlerinde bir pazarlama deneyimine sahip değillerse, pazarlamanın ne olduğunu öğrenmeliler ve bilenlere danışıp fikir edinmeliler.

Doğru pazarlama yapılmadan çok iyi hizmetlerin ve ürünlerin bile yeterli ölçeğe ulaşmayacağının bilincinde olmalılar. Çünkü pazarlamaya hiç önem vermeyen bir start-up’ın başarı şansı, piyangodan büyük ikramiye çıkmasıyla eşdeğer.

➞ Ürüne uygun bir bütçeyi pazarlamaya ayırmalılar. Harcanacak paranın dağılımını kesinlikle zamana eşit olarak bölmemeliler. Bütçenin ağırlıklı kısmını lansman aşamasında önden harcamak daha verimli olacaktır.

İşin büyüklüğüne ve hedef kitlesine göre yüzde 5’den yüzde 50’ye varan bir yelpazede işin tanıtımına bütçe ayırılabilir.

 

Sosyal medyadan yararlanılmalı

Yemeksepeti.com Pazarlama Direktörü Barış Sönmez

baris➞ Start-up kısıtlı imkanlarla bir kez ikna etmeyi başarabildikleri müşterilerine ellerindekinin en iyisini sunmalı. Tabii bunu yapabilmek için de elinizdeki ürünü kullanıcılarınızın memnun kalacağı duruma getirmiş olmaları gerekiyor.

B2C modeliyle çalışan e-ticaret start-up’larının özellikle hedef kitlelerini netleştirmeleri çok önemli… Ve sosyal medyanın gücünden kesinlikle yararlanılmalı.

➞ Start-up’ların elindeki en etkin araçlardan biri de PR gücü. Hikaye ve haber değeri taşıyabilecek içerikler üretmeye ve bunların medyada yer alması için çaba göstermeye vakit harcamalılar.

Gerçek zamanlı içerik üretmek de başarı sağlamanın en önemli bir ayaklarından biri.

➞ Ne zaman ve hangi koşullarda işin kârlılığa ulaşacağı da çok önemli. Dolayısıyla pazarlama bütçesine karar verirken uzun vadeli projeksiyonları göz önüne almak gerekiyor.

 

not : Marketing Türkiye’den alıntıdır…